Pazartesi, Aralık 2, 2024
Google search engine

COP15’te 11284 hayvan türü için soykırım

BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Toplantısı (COP15) Kanada’nın Montreal kentinde gerçekleşti

Zirvede yapılan anlaşmada, 2030 yılına kadar küresel ısınma da 1,5 derece hedefi baz alınarak, kara ve denizlerin yüzde 30’u korunacak ve yine aynı tarihe kadar her yıl 30 milyar dolar finansman sağlanması üzerine anlaşıldığı duyuruldu. Biyoçeşitlilik Sözleşmesi’ni (CDB) onaylamayan ABD ve Vatikan hariç yaklaşık 200 ülke, Dünya’nın ekosistemlerinin yok edilmesini durdurmak için on yılda bir yapılan antlaşmayı imzalanırken, bazı Afrika ülkelerinin itirazları yok sayıldı. Diğer yandan karar en az 11 bin 284 hayvan türünün gözardı edilerek adeta soykırım kararı alındı.

COP 15’te darbe

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, zirveye başkanlık yapan Çin’in sunduğu nihai antlaşmayı mevcut biyoçeşitlilik fonu (GEF) dışında yeni bir fon yaratılmadığı için bloke etti. Çin, Brezilya, Endonezya, Hindistan ve Meksika gibi GEF’ien büyük para alıcıları ve bazı Afrika devletleri nihai anlaşmanın bir parçası olarak daha fazla koruma bütçesi istedi. Ancak itirazlara rağmen Çin’in Çevre Bakanı ve COP15’te başkan olan Huang Runqiu, anlaşmanın kabul edildiğine işaret ederek genel kurul tarafından alkışlandı. Kamerun, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden müzakereciler, anlaşmanın imzalanmış olmasına isyan etti. Demokratik Kongo Cumhuriyeti anlaşmaya resmen itirazı görünmez kılınırken, Kamerun’un müzakereci üyesi bu durumu sahtekarlık olarak niteledi. Uganda ise bunun COP15’e karşı bir darbe olduğunu söyledi.

Yoksul ülkeler gözardı edildi

Alınan kararlar içinde, gelecek 10 senenin biyoçeşitlilik anlaşmasında yerli halklardan 18 kez bahsediliyor. Çeşitli bilimsel araştırmalar, yerli halkların insan nüfusunun yüzde 5’ini oluşturmasına karşılık Dünya’nın biyoçeşitliliğin yüzde 80’ini korumak zorunda olduğu ise zirvede gözardı edildi. Afrika ülkerinin itirazları da bu noktada ortaya çıkmakta. Dünyada yaşayan yüzde 80 biyoçeşitliliğe sahip ülkelerin alınan ‘fon’ kararında verilmesi öngörülen desteğin azlığı ve kararların yine zengin ülkeleri besleyen niteliği yoksul Afrika ülkerinin yaptığı itirazın temel noktası.

COP15 Biyoçeşitlilik Zirvesi ve soykırım

Dünyada biyoçeşitliliğin hızla yok olmasının temel nedeni kapitalizmin aşırı üretim ve tüketim dayatmaları olurken, bu dayatmalara bağlı olarak gelişen kuraklık, çölleşme, su kaynaklarının azalması sonucu biyoçeşitlilik büyük bir kayba uğramış durumda. Bu yok oluşlar her geçen yıl biyoçeşitlilik zirvesi iklim zirvelerinde olduğunu gibi sermaye çıkarlarını gözeten bir yol izlendiği görülüyor. 7 Aralık’ta başlayıp 19 Aralık’ta sona eren Biyoçeşitlilik Zirvesi’nden önce 650 bilim insanı ısı ve elektrik üretmek için orman biyoenerjisini kullanmasının acilen bırakılması gerektiği vurgulanırken, diğer yandan kapitalizmin bekası için maden ve karbon yakıtları nedeniyle büyük bir yok oluşa sürüklenen biyoçeşitliliğe yönelik soykırım görmezden gelinmeye devam edildi.

11284 tür hayvana soykırım

FAO verilerine göre dünya üzerindeki biyoçeşitliliğin yaklaşık yüzde 75’i yok edildi. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) raporunda, 784 türün dünya üzerinden tamamen yok olduğu açıklandı. 16.119 hayvan türünün ise soyu tükenmek üzere. COP15 zirvesinde biyoçeşitliliğin yüzde 30’unun korunması için atılan imzalarla, biyoçeşitliliğin bir parçası olan sadece hayvan türlerinin 4835’i için koruma kararı alındığı 11284 tür içinse soykırım kararı verildiği ortaya çıkıyor.

‘Yerli soykırımı=Ekosid’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, COP15 zirvesi öncesi Montreal’daki bir törende yaptığı konuşmada insanlığın “tuvalet gibi kullandığı doğaya karşı kitlesel imha silahına” dönüştüğü tepkisinde bulundu. Montreal’daki törende Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun konuşması ise yerli halkın temsilcilerinin yaptığı eylem nedeniyle kesintiye uğratılmıştı. Yerli eylemciler, “Yerli soykırımı=Ekosid” yazılı pankart açtı. Bu eylem, salondakilerin bir kısmının alkışları ile destek görürken bu itiraz toplantılarda  ele alınmadı.

EKOLOJİ SERVİSİ

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler