Perşembe, Nisan 25, 2024
Google search engine

ŞABAN DAĞI MERMER OCAĞI ILE İLGİLİ DAVA

KONYA İDARE MAHKEMESİ ŞABAN DAĞI MERMER OCAĞI ILE İLGİLİ DAVAMIZA KEŞIF GÜNÜ İÇIN 26 NİSAN 2023 SABAH SAAT 9.30 ‘ A TARİH VERDİ..

TÜM HADİM’LİLERİN,DOĞA VE ÇEVRE PLATFORMLARININ, YURDUMUZUN HER BİR KÖŞESİNDE BULUNAN DOSTLARIMIZIN DAVA SURECİNİ IZLEMEK ÜZERE KEŞIF GÜNÜ ŞABAN DAGINDA BULUNMALARINI, TOROS DAĞLARIMIZI, ŞABAN DAĞIMIZI, KİRAZ BAHCELERİMİZİ, HADİM VE KONYA İCME SU YATAKLARINI, YABAN HAYATİNI, TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASLARIMIZI, ENDEMIK BİTKİLERİMIZİ KORUMAYA DAVET EDİYORUZ….

KEŞİF GÜNÜ BİLDİRME YAZISI

Davacı Halit AYBATTI ve diğerleri vekili Av. Seyda AFYONCU tarafından Konya ili, Hadim ilçesi, Yalınçevre Mahallesi Mevkiinde ER:3399315 numaralı ve 47,35 hektarlık ruhsat sahasında, N Gri Maden Enerji İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından açılması planlanan II-B grubu mermer işletmesi hakkında ÇED Yönetmeliğinin 17. maddesi gereğince Konya Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen 08.08.2022 tarih ve E: 2022663 karar numaralı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının iptali istemiyle Konya Valiliği’ne karşı açılan davada, 25/10/2022 tarihli keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına ilişkin ara karara istinaden 12/12/2022 günü icra edilmesi planlanan ancak hava muhalefeti nedeniyle icra edilemeyen keşfin 26 Nisan 2023 Çarşamba günü saat:09.30’da icra edileceği hususunun taraflara ve bilirkişilere tebliğine karar verilmiştir.30/03/2023

(Fotograflar için,Orhan Arıçelik,Abdullah Kuzgun, Hasan Hüseyin Kahraman, Hasan Sayın, Özel Kamil dostlarımıza teşekkürler )

Basın Açıklaması

“BASINA VE KAMUOYUNA,

Hadim Çaldağı -Gerez köyü sınırında Şaban Dağı eteklerinde açılmak istenen mermer ocağı için Konya Valiliği’nin “ÇED gerekli değildir” kararına karşı, Hadim İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Gerez Köyü Muhtarı, Merkez Aşağıhadim Mahallesi Muhtarı, Merkez Hocalar Mahallesi Muhtarı, Arıcılar Birliği Hadim temsilcisi, Kadir BAŞ üretim çiftliği, Hadim Çevre Koruma Derneği Başkanlığı ve 33 çiftçi ile birlikte Konya İdare Mahkemesi’ne ÇED raporunun iptal edilmesi, yürütmenin durdurulması için 30/09/2022 tarihinde dava açtık.

Şaban Dağı’ndaki bu proje dışında Akdağ’ın Hadim’e bakan tarafında da 6 yerde daha mermer ocağı ruhsatı alma çalışmaları devam etmektedir. Ruhsatı alınan, ruhsat çalışması yürütülen mermer ocakları, Hadim için tam bir felakettir.

Bölgede 30 bin ton kiraz üretilmekte yarısı ihraç edilmektedir. Mermer ocakları çalışmaya başladığı zaman kiraz üretimi duracak, Hadimli üretici 1 milyar 200 milyon lira zarar edecektir. Bölgede 20 bin kovanda 250 bin kilogram bal üretilmektedir. Arıcılık yok olacaktır. Hadim arıcılarının kaybı 500 milyon liraya yaklaşmaktadır. Bölgede 49 bin ton üzüm üretilmektedir. Üzüm bağları yok olacaktır. Üzüm üreticisinin kaybı bölgede 500 milyon liradır. Bölgede, küçük ve büyükbaş hayvancılığı yok olacaktır.

Konya ve Hadim’deki tüm siyasi partilerimizi, Ziraat ve Esnaf odalarını, Sivil toplum örgütlerini, herkesi dava sürecini takip etmeye demokratik tepkilerini göstermeye davet ediyoruz. Hadim Belediye Başkanlığı, Ziraat odası, Esnaf odası, Arıcılar birliği, Hayvancılar Birliği, Hadim Çevre Koruma Derneği birlik olmalı bu felaketi önlemelidir.

Hadim Belediye Başkanlığı, 21/09/2022 tarihinde Çevre İl Müdürlüğü’ne yazdığı dilekçe ile mermer ocağını istemediğini belirtmektedir. Hadim belediye meclisi karar alarak dava sürecine katılmalı, Hadim belediyesi davaya müdahil olmalıdır.

Bu dava mermer tozuna karşı Hadim kirazının,
Mermer tozuna karşı Hadim balının,
Mermer tozuna karşı hadim üzümünün
Kardelen, çiğdem, lale, navruz ve binbir çeşit çiçeklerimizin davasıdır.
Kiraz bahçelerimizin, ormanlarımızın, arılarımızın, koyunlarımızın, dağlarımızda otlayan keçilerimizin, bin bir çeşit kuşlarımızın davasıdır.

Endemik bitkilerimizin, yaban hayatımızın, yaylalarımızın, İsaura Krallığı dönemine tarihlenen antik kentimiz Astra’nın korunması davasıdır. Su deposu olan Akdağ’ı, Çaldağı’nı, Geyik dağını, su yataklarımızı, göletlerimizi, barajlarımızı, pınarlarımızı, çadır havuzlarımızı koruma davasıdır.

Açılacak olası mermer ocağında yapılacak patlamaların yol açacağı gürültü ve çevre kirliliğini önleme davasıdır.

Konya’nın içme suyu Hadim Bağbaşı, Hadim Dedemli ve Taşkent Avşar barajlarından sağlanmaktadır. Barajlar kirlilikle karşı karşıya kalacak, Konyalılar kirli su içecektir.
Bu dava tüm Konyalıların, çocuklarımızın geleceğinin davasıdır. Herkesi hukuki davayı izlemeye, desteklemeye, uyanık olmaya, güçlerimizi birleştirmeye davet ediyoruz.”

02.10.2022
Iletişim:
Mustafa Orhan
Hadim llçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı 0532 417 4173

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler