N GRİ Maden Enerji İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin ‘ÇED Gerekli Değildir’ denilerek izin verilen mermer ocağı projesine karşı çiftçiler Konya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne kararını geri çekmesi için başvuruda bulundu. Hadim İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu üyesi gönüllü avukat Seyda Afyoncu’nun desteğiyle Konya İdare Mahkemesine projenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
Konya’nın Hadim ilçesi sınırları içinde kalan Şaban dağında, çevreye, doğaya, tarihe, ormana, tarıma, hayvancılığa, arıcılığa ve su kaynaklarına zarar verecek mermer ocağı projesine “Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gereksizdir” denilerek izin verildi.
Hadim İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Hadim Çevre Koruma Derneği’yle ilgili muhtar ve üreticilerle çiftçiler, N GRİ Maden Enerji İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından açılmak istenen mermer ocağı projesinin durdurulması için , “ÇED raporu gereksizdir” izni veren T.C. Konya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne iptal isteminde bulundu. Hadim İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’yla birlikte ikinci adım olarak Konya İdare Mahkemesinde Konya Valiliği aleyhine dava açtı. Başvuruda, “ÇED Gerekli Değildir” kararının açıkça hukuka aykırı ve telafisi imkansız zararlar doğuracak olması nedeniyle dava sonuçlanıncaya kadar yürütmesinin durdurulması, neticeten dava konusu işlemin iptali istendi.
Kooperatifin ve mermer ocağından zarar görecek Hadimli üreticilerin bu mücadelesine TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası davaya ortak olarak, Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu üyesi gönüllü avukat Seyda Afyoncu hukuken destek oldu.
‘ÇED İPTAL EDİLSİN, YÜRÜTME DURDURULSUN’
Hadim İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (HAKÜPAK) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Orhan konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
DUYURU: Hadim Çaldagı Gerez sınırında Şaban Dağı eteklerinde açılması istenilen Mermer Ocağı için Konya Valiliğinin “ÇED gerekli değildir” kararına karşı Hadim ilçesi Tarımsal Kalkinma Kooperatifi, Gerez Muhtarı, Aşağıhadim Muhtarı, Hocalar Muhtarı, Arıcilar Birliği, Kadir Baş Üretim Çiftligi, üreticiler 33 vatansever çiftci ile birlikte Konya İdare mahkemesine davamızı açtık.
Davamız,
Mermer tozuna karşı kiraz,
Mermer tozuna karşı bal
Mermer tozuna karşı yesil üzüm, kecimen üzümü
Mermer tozuna karşı kardelen, çiğdem, lale, navruz,
Kiraz bahçelerimiz, ormanlarımız, arılarımız, dağlarımızda otlayan keçi ve koyunlarımız, kuşlarımız, içindir….
Su deposu olan Akdağı, Geyik Dağını, su yataklarımızı, Göletlerimizi, pınarlarımızı, çadır havuzlarımızı, Konya içme suyunu içen çocuklarımızın geleceğini savunmak içindir.
KUTLU OLSUN…
Bu süreçte davamızı takip edecek Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu üyesi gönüllü avukat Av. Seyda Afyoncu, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi, Av. Zuhal Sirkecioglu Dönmez, Ankara Barosu Av. Hacer Filiz Orhan, Konya Barosu Av. Cafer Ünal takip edeceklerdır.
Avukatlarımıza çok teşekkür ederiz. İyi ki varlar.
Hadim Halkı olarak bu süreçte kenetlendik.
Başaracağız…
Haberlerimiz devam edecek….
Hadim İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Baskanı
Mustafa Orhan